Jan van Eijck on Kees Doets

Herinnering aan Kees

De meeste mensen die ik ken hebben van Kees geleerd door college bij hem te volgen. Ik val niet in die categorie. Toen ik mijn eerste schreden op het pad van de logica zette was dat in Groningen, en Kees kende ik alleen uit de verhalen van Theo Kuipers en Johan van Benthem. En op schrift, uit Verzamelingen: Naief, Axiomatisch, Toegepast van Van Dalen, Doets, en De Swart, mijn kennismakingsboek met verzamelingenleer.

Ik heb Kees pas goed leren kennen door samen met hem een aantal jaren het college ‘De taal van de wiskunde’ te verzorgen. Financiering uit Johan van Benthem’s Spinoza Logic in Action initiatief stelde ons in staat samen een nieuw vak, ‘Structuren van de Informatica’, op te zetten. Het bijbehorend werkcollege was gelardeerd met opgaven van de hand van Kees, en ten behoeve van ons informatica-publiek werden er verbanden gelegd met programmeren, in de functionele taal Haskell. Volgens Kees word je Wijzer in Wiskunde door veel goed gekozen opgaven te maken. De oorspronkelijke syllabus van Kees bevatte er meer dan 300. Zelf ben ik pas goed wijzer geworden toen ik bij het uitwerken van ons dictaat voor ‘Structuren van de Informatica’ al die opgaven had gemaakt.

Ons dictaat leidde vervolgens tot een boek-manuscript Reasoning and Computation, om uiteindelijk — na aansporing door Krzysztof Apt om dit project vooral door te zetten — in 2004 in druk te verschijnen bij College Publications in Londen, onder de titel The Haskell Road to Logic, Maths and Computation. In het voorwoord maken we reclame voor functioneel programmeren, maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat Kees het programmeren het liefst aan mij overliet. Het boek bleek onverwacht goed te lopen, en het beleefde zelfs een succesvolle tweede druk, in 2012. Kees en ik verbrasten de royalties tijdens onze gezamenlijke lunches bij Café Polder.

Daarna bleven we regelmatig contact houden. Hoewel het met zijn gezondheid bergafwaarts ging, heeft Kees me met grote belangstelling gevolgd en uitvoerig van adviezen voorzien bij mijn recente schrijfwerk dat uiteindelijk heeft geleid tot Twijfelen aan de werkelijkheid, dat in 2023 is verschenen.

Wat het samenwerken met Kees voor mij zeer bijzonder maakte was de inspiratie die uitging van Kees’ uitzonderlijke combinatie van bescheidenheid, grote liefde voor het vak, en uiterste welwillendheid naar collega’s. Wie de academische wereld kent weet dat deze kwaliteiten zich maar moeilijk laten verenigen, maar Kees is het gelukt, en hij strekt daarin ons allen tot voorbeeld.

Heel erg bedankt, Kees, voor onze samenwerking, en voor alle steun en stimulans door de jaren heen. Ik ben bijzonder op je gesteld geraakt, en ik ga je heel erg missen.

Jan van Eijck
17 november 2024