Auteurs / Inhoudsopgave / Errata / Opgaven / Collegepresentaties / Aanvullingen / Het hele boek als pdf downloaden


Logica voor informatica

Logica voor informatica, derde editie
J.F.A.K. van Benthem
H.P. van Ditmarsch
J. Ketting
J.S. Lodder
W.P.M. Meyer-Viol

Pearson Education
ISBN 90-430-0722-6
Verschenen maart 2003

In de eerste helft van Logica voor informatica staan de standaardsystemen van de propositielogica en de predikaatlogica centraal. De propositielogica richt zich op de structuur van beweringen met zogenaamde Boolese operatoren. De predikaatlogica richt zich op beweringen met zogenaamde kwantificerende uitdrukkingen. De tweede helft van het boek behandelt modale logica en toepassingen van de logica in de informatica en in de kunstmatige intelligentie, waarbij onder andere de semantiek van imperatieve programmeertalen, programmacorrectheid, logisch programmeren, complexiteit, tijdslogica en multi-agentsystemen aan de orde komen. Het boek besluit met een aantal terreinverkenningen voor de toekomst. Het boek is gericht op de eerste jaren van academische en HBO-studieprogramma's op technisch gebied, maar is ook los van studieprogramma's te gebruiken. Er wordt voorkennis van de wiskunde verondersteld, in het bijzonder kennis van verzamelingen, functies, relaties en bomen. Een overzicht van de vereiste voorkennis is in een bijlage opgenomen.

Logica voor informatica (voorheen Logica voor informatici) is ontwikkeld door de Open Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. De derde editie is uitvoerig gereviseerd en tevens is de titel gewijzigd.


Auteurs

Johan van Benthem

Johan van Benthem is emeritus hoogleraar logica aan de Universiteit van Amsterdam, gasthoogleraar aan Stanford University in de Verenigde Staten, en gasthoogleraar aan de Tsinghua Universiteit in Beijing, China. In de jaren negentig was hij de eerste directeur van het Institute for Logic, Language & Computation (ILLC) van de Universiteit van Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen wiskunde, informatica, wijsbegeerte en taalkunde, ter bestudering van de structuur en veranderingen van informatie. In die periode was hij tevens voorzitter van de vereniging FoLLI, een Europees initiatief met een vergelijkbaar doel. Zijn belangrijkste publicaties zijn: The Logic of Time (1983), Modal Logic and Classical Logic (1985), Essays in Logical Semantics (1986), Language in Action (1991), Exploring Logical Dynamics (1996), Logic in Games (2001), Modal Logic for Open Minds (2011}, Logical Dynamics of Information and Interaction (2012), Logic in Action (2012), and Logic in Games (2014). Hij is lid van de Academia Europaea, van het KNAW, en van het Institut International de Philosophie. In 1996 werd hem de vijfjaarlijkse Spinoza-prijs van NWO toegekend. Logica voor informatica is in eerste instantie gebaseerd op een van zijn collegedictaten uit de jaren tachtig.

Hans van Ditmarsch

Hans van Ditmarsch is onderzoeker bij CNRS (de Franse NWO), en werkt bij LORIA in Nancy, waar hij teamleider is van de afdeling CELLO (Computational Epistemic Logic in LOrraine). Hij is eveneens verbonden aan IMSc (Institute for Mathematical Sciences), in Chennai, India. Hij is een auteur van het boek Dynamic Epistemic Logic, en van het puzzelboek Honderd Gevangenen en een Gloeilamp. Van 1989 tot 1994 werkte hij aan de Open Universiteit Nederland, waar hij de ontwikkeling van twee logicacursussen heeft begeleid. De eerste editie van Logica voor informatica (1991) maakte ook deel uit van die ontwikkeling.

Jan Ketting

Jan Ketting heeft bijgedragen aan de eerste editie van Logica voor informatica, en aan de twee daarop gebaseerde logicacursussen van de Open Universiteit. Hij heeft een doctoraal wiskunde van de Universiteit van Amsterdam, en werkt op free-lance basis als cursusontwikkelaar.

Josje Lodder

Josje Lodder staat al meer dan 25 jaar centraal bij het logicaonderwijs aan de Open Universiteit. Zij heeft bijgedragen aan de twee op Logica voor informatica gebaseerde logicacursussen van de Open Universiteit. Zij heeft een doctoraal wiskunde van de Unversiteit Utrecht. Zij heeft als auteur bijgedragen aan de derde editie van Logica voor informatica.

Wilfried Meyer-Viol

Wilfried Meyer-Viol heeft bijgedragen aan de eerste editie van Logica voor informatica. Hij was werkzaam in de computertaalkunde aan de vakgroep Philosophy van King's College, London. Zijn promotie onder begeleiding van Johan van Benthem en Jan van Eijck was in 1995.


Inhoudsopgave


Errata

De volgende errata zijn bekend (_ staat voor subscript, ^ voor superscript):


Opgaven


Collegepresentaties


Aanvullingen

Aanvullingen op en extra opgaven bij Logica voor informatica door Joost Engelfriet, Leiden Institute of Advanced Computer Science.


Electronische versie van het hele boek

De volgende 5 pdf-bestanden bevatten bij elkaar het hele boek.
Onderhoud van deze webpagina's is door Hans van Ditmarsch . Laatste onderhoud dateert van 17 oktober 2017.